joi, 6 martie 2008

Ghid cumparare

1. Prin agentii imobiliare:

- ne interesam ce servicii se ofera pentru comisionul perceput;

- daca fac reducere de comision - in majoritatea agentiilor comisionul este negociabil;

- nivelul de pret pentru ofertele pe care le au in baza de date pentru zona in care suntem interesat sa cumparam;

- daca este alaturi noi la negocierea pretului cu proprietarul imobilului astfel incat sa ne incadram in suma pe care o avem disponibila pentru cumparare sau suntem dispusi sa o investim la momentul respectiv.

2. Fara agentii imobiliare:

- concepem un anunt pentru presa/internet in care sa mentionam: fi zona, pretul oferit, starea apartamentului, etajul, etc;

- mergem in zona in care dorim sa cumparati si luam legatura cu administratorii de imobil (de obicei ei sunt la curent cam cu tot ce se petrece in aria lor de actiune);

- raspanditi zvonul printre rude, prieteni vecini;

- faceti biletele si puneti-le in cutiile postale din zona in care va intereseaza;

- studiati oferta din presa si de pe siturile de specialitate;

- evitati imobilele gata modernizate deoarece pretul este de la bun inceput mai mare decat cel uzual (proprietarul isi adauga peste costul lucrarilor un procent) si nu aveti garantia calitatii pentru lucrarile de imbunatatire facute.

Generalitati:

- verificati pe cat posibil adresa imobilului inainte de a merge la vizionare, daca figureaza pe lista imobilelor cu bulina;

- trebuie sa tinem seama si de costurile ulterioare pentru renovarea imobilului;

- verificam la sange situatia juridica a actelor - daca e nevoie apelam la un jurist;

- incercam sa ne punem in situatia vanzatorului, este posibil din diferite motive sa fiti nevoiti dupa o anumita perioada de timp sa revindeti proprietatea, si atunci luati in calcul urmatoarele repere si ganditi-va daca veti reusi sa revindeti usor si cel putin cu pretul la care ati achizitionat:

1. Etajul

2. Vecinii

3. Locatia

4. Gradul de uzura ai cladirii.

- trebuie verificat pretul care a fost declarat in contractulde vanzare - cumparare incheiat la notariat. Tentatia de a plati onorarii cat mai mici este mare si de aceea exista obiceiul sa s declare un pret sub cel real. Ce se poate intampla? Daca dintr-un motiv sau altul contractul se anuleaza in instanta, cumparatorul are dreptul sa-si primeasca inapoi numai suma declarata si platita.

- mare atentie si la clauza eliberarii imobilului. La inchierea contractului de vanzare - cumparare de la notariat trebuie specificat ferm data la care imobilulu devine liber. Ca masura de precautie puteti retine o suma fixa pe care o livrati vanzatorului in momentul in care se elibereaza imobilul.

Niciun comentariu: